Elämän ei kuulu olla jatkuvaa itsensä rauhoittelua

28.12.2024


Elämän ei kuulu olla jatkuvaa itsensä rauhoittelua. Se, että osaa rauhoittaa itsensä ei ole mikään tavoitearvo, vaikka tämä onkin ihan hyödyllinen taito. Tärkeämpää olisi osata hiljentää ja sammuttaa hermostonsa virheelliset hälytykset jo ennenkuin tarvitset rauhoittelua. Virheelliset hälytykset ovat suurin syy hermostonsäätelyn haasteiden taustalla. Kaikista tärkein taito on kuitenkin se, että opettaisit hermostoasi toimimaan siten, ettei turhia hälytyksiä edes syntyisi, ja silloin kun joudut stressaavaan tilanteeseen pystyisit joustavasti palaamaan sieltä takaisin matalan stressin tilaan, heti kun se tilanteeseen nähden on mahdollista.


Niin kauan kuin elämme, olemme aina jollain stressin tasolla, siksi en käytä ilmaisua stressitön. Stressittömän elämän tavoittelu ei ole mahdollista, eikä edes meille hyödyllistä. Se olisi suorastaan hengenvaarallista. On hyvä, että osaamme reagoida tarvittaessa ja varoa esimerkiksi autoa, joka ei pysähdy suojatien edessä.


Elämän ei kuulu olla jatkuvaa itsensä rauhoittelua


Jos sinulla ei ole näitä muita taitoja, kuin itsensä rauhoittelu, se toimii lähinnä laastarin tavoin. Joudut rauhoittelemaan itseäsi lopun elämääsi, etkä saa yhtään sen parempaa hermostonsäätelyä rauhoittelun avulla. Jos onnistut rauhoittamaan itsesi vain hetkellisesti, sitä suuremmalla syyllä tämä keino on hyödytön.


Hyvä hermostonsäätely ei tarkoita pelkästään sitä, että osaat rauhoittaa itsesi, vaan sitä että olet oppinut reagoimaan asianmukaisesti tilanteisiin. Hyvä hermostonsäätely näkyy esimerkiksi siinä, että stressaavia ja verenpaineet nostattavia tilanteita tulee kyllä edelleen vastaan elämässäsi, mutta...


  • Niitä tulee yhä harvemmin

  • Ne eivät jää päälle niin pitkäksi aikaa

  • Piikit ja romahdukset eivät ole niin korkeita ja syviä

  • Sinulla ei ole enää olo, ettet hallitse tilannetta ja itseäsi, koska tiedät miten toimia

  • Osaat reagoida tilanteeseen hyvissä ajoin, eikä sinulle edes tule varsinaista kuormitusta

  • On paljon tilanteita, jotka aiemmin aiheuttivat sinussa voimakkaan reaktion, mutta nyt niitä ei tule enää lainkaan ja lähinnä ihmettelet, miten aiemmin olikin näin haastavaa


Oma esimerkkini on se, että nykyään kun alan huomata ensimmäisiä stressin tai uupumisen merkkejä, eli kun ne eivät siis vielä ole stressiä ja uupumista, selvitän heti mistä tuo olo mahtaa johtua ja otan pari askelta taaksepäin. Pari askelta taaksepäin voi olla esimerkiksi niinkin pieni teko kuin mennä vaan nukkumaan aiemmin, pitää somevapaa päivä tai vähän maalailla vesiväreillä. Elämä ja hyvä hermostonsäätely voi ihan oikeasti olla näin yksinkertaista ja helppoa.


Koska kun huomaat riittävän ajoissa nämä merkit, niiden korjaaminen ei nimittäin vaadi juuri mitään. Mutta mitä pidemmälle annat tilanteen mennä, sitä haastavampaa sieltä on päästä pois, sekä yksittäisissä tilanteissa että koko elämässä hermostonsäätelyn haasteiden kanssa. Liian moni sinnittelee, vaikka keinoja olisi tarjolla. Huomenna hermostonsäätelysi on jo haastavammassa tilanteessa, kuin tänään. Asiat eivät nimittäin odottelemalla parane tai ratkea itsekseen, päinvastoin ne monimutkaistuvat ja vaikeutuvat. Tiedän tämän myös omakohtaisesti, koska pahensin huomattavalla tavalla omaa tilannettani ensimmäisten vuosien ajan. Huomenna sinulla on myös entistä vähemmän resursseja tehdä asialle jotain, koska hermostonsäätelyn pulmat vievät sinulta turhaan energiaa. Tällöin hermostotyö vaatii aivan todella paljon enemmän aikaa, energiaa ja vaivaa, kuin se olisi vaatinut riittävän ajoissa asiaan puuttuen. Siksi paras hetki aloittaa muutos ja työ kohti parempaa hermostonsäätelyä on juuri nyt, tänään.


Moni kokee täysin tarpeettomasti häpeää siitä, ettei kykene hallitsemaan reaktioitaan


On täysin luonnollista kokea häpeän tunteita ja huonommuutta siitä, ettei kykene hallitsemaan hermostoaan, ajatuksiaan, reaktioitaan, käytöstään ja tuntemuksiaan. Se on luonnollista, mutta täysin tarpeetonta, koska sillä ei ole mitään tekemistä sinun kanssasi. Kukaan ei ole syyllinen oman hermostonsa toiminnan haasteisiin, se on puhdasta biologiaa ja fysiologiaa.


Usein hermostonsäätelyn haasteiden taustalla jo itsessään on kyse sukupolvia jatkuneesta kärsimyksestä, sosiaalisista olosuhteista, joihin emme voi vaikuttaa, fysiologiasta, lajityypillisestä käyttäytymisestä ja traumaattisista kokemuksista. Se, että hermostosi toimii tällä hetkellä ei-toivotulla tavalla johtuu usein siitä, että se ei ole saanut tietoa siitä, että alkuperäiset olosuhteet ovat muuttuneet; et enää tarvitse hermostosi suojelua. Koska kyse on nimenomaan sinun suojelustasi, ei sinua vastaan toimimisesta. Hermoston ensisijainen tehtävä on pitää meidät turvassa. Mutta tästä syystä hermostoomme jää myös helposti tarpeettomia hälytyksiä, jotka eivät useimmiten poistu sieltä itsestään, vaan vaatii tietoisia toimia pitkäjänteisesti.


Kyse on siis fysiologiasta, ei sinusta ihmisenä. Hermostosi on toiminut aiemmin juuri niin kuin sen kuuluukin, pitänyt sinut turvassa, eikä sinulla ole siihen osaa tai arpaa. Selviytymisfysiologiset reaktiosi eivät myöskään ole sinua ja persoonallisuudenpiirteitäsi, vaikka herkästi tällaisia tulkintoja itsestämme ja usein myös toisista ihmisistä teemme. Kukaan ei esimerkiksi synny miellyttäjäksi tai suorittajaksi, eikä liioin äkkipikaiseksi tulistujaksi tai ihmiseksi joka kokee syvää saamattomuutta elämässään. Kyse on selviytymisestä. Ja kun hermostonsäätelysi paranee, sinusta kuoriutuu pois nämä persoonaasi kuulumattomat kerrokset. Et muutu eri ihmiseksi, vaan omaksi itseksesi, joka on usein hautautunut näiden kerrosten alle. Saat aidon kosketuksen itseesi.


Hermostonsa rauhoittelun sijaan olisi tärkeämpää pohtia, miksi sitä joutuu tekemään


Vagushermoharjoitukset voivat olla parhaimmillaan laastari jolla hoidetaan seurauksia, syihin puuttumatta. Huonommassa tilanteessa ne ovat täysin hyödyttömiä, ja pahimmillaan jopa hyvin haitallisia, jos ei tunnista missä hermostonsa tilassa on alun perin ja jos nämä harjoitukset eivät sovellu itselleen. Moni on kertonut niiden pahentaneen oloa ja eräs instagram-seuraajani kertoi, että ne olivat vieneet hänet päivystykseen asti.


Lähtökohtaisesti, jos hermostosi toimii optimaalisesti, et edes tarvitse mitään rentouttavia harjoituksia, koska hermostosi palaa joustavasti korkean stressin tiloista (taistele-pakene-jähmety) matalan stressin tilaan (lepää-sulattele) aivan luonnostaan. Sen sijaan, että lähtisi tekemään vagushermoharjoituksia tai muita rauhoittavia harjoituksia, olisi tärkeämpää miettiä, miksi vagushermo ei aktivoidu luonnollisesti ja miksi ylipäänsä tarvitsee niin paljon hermostonsa ja itsensä rauhoittelua? Miksi sympaattinen hermosto on niin aktiivinen? Koska vagushermoa aktivoimalla parhaimmillaankin hoidat vain seurausta, et syytä liiallisen sympaattisen hermoston (tai dorsaalisen vaguksen jähmettymisen) aktivaation taustalla.


Itse voi olla haastavaa löytää syitä selviytymisfysiologian aktivoitumisen (taistele-pakene-jähmety) takana, koska syitä voi olla paljon ja niistä suurin osa vain pientä mikrokuormitusta yksittäin, mutta yhdessä makrokuormitusta hermostollesi. Valmennuksessani opetan tunnistamaan ja eliminoimaan kuormitustasi, kuin myös parempia keinoja aktivoida vagushermo eli "rauhoittaa itsesi" ja sulkea pois päältä ne turhat selviytymisfysiologiset reaktiot.


Täältä pääset lukemaan, kuinka ihan oikeasti voi rauhoittaa oman hermostonsa, kestävällä tavalla


Tiedätkö mikä hermostoasi kuormittaa?


Tiedät ehkä jotain varmaksi. On asioita, jotain aavistelet. Mutta on myös todella paljon mitä et tiedä tai tunnista. Meidän elämässä on myös paljon mikrokuormitusta, jota emme tunnista tai osaa mieltää kuormitukseksi, koska se tuntuu niin vähäiseltä. Ja sitten on myös asioita mitä luulet ja tulkitset väärin; kuormituksesi ei johdu näistä asioista.


Ihmisen keho on niin käsittämättömän monimutkainen. Se on myös käsittämättömän vahva, eikä hätkähdä ihan pienestä. Ongelmat alkavat näkyä ja tuntua usein vasta siinä vaiheessa, kun tilanne on mennyt liian pitkälle, eikä kyse ole vain yhdestä asiasta silloinkaan. Lisäksi kehossamme kaikki osat ovat yhteydessä toisiinsa ja kun yhdessä osassa on toiminnassa vikaa, se vaikuttaa myös muualle, se taas muualle, se edelleen muualle, ja se taas takaisin sinne mistä lähdettiin... Lopulta voi olla täysin mahdotonta sanoa, mistä on kyse. Ja tästä syystä monia etenkin kroonistuneita sairauksia tuntuu olevan mahdotonta hoitaa terveydenhuollon puolella.


Oma metodini on se, että lähdetään purkamaan näitä kasautuneita kerroksia. Olen huomannut, että tämä sama lumipalloefekti toimii myös toiseen suuntaan; kun vaikutetaan oikeisiin asioihin, se vain vahvistaa palautumista, korjautumista ja toipumista myös muualla kuin "kohteessa" ja se usein alkaa jopa kiihtyä, aivan niinkuin lumipallon vauhti kiihtyy matkalla kohti vuorenrinnettä alas.


Vaikka sinulla olisi sata ongelmaa, sinun ei onneksi tarvitse ratkoa sata ongelmaa


Huomasin itse toipuessani omasta hermostonsäätelyn häiriöstäni, että asiat alkoivat ratketa ikään kuin itsestään, kun olin päässyt ensin hyvään vauhtiin. Ei tarvinnut enää aktiivisesti tehdä niin paljon asioita, jotkin asiat ratkesivat ilman että laitoin tikkua ristiin. Huomasin, että kaikki ongelmani olivat johtuneet lopulta vain muutamista isoimmista asioista. 80/20-sääntö päti tässäkin.


Olemme psykofyysinen kokonaisuus; mieli ja keho, jossa hermosto on vain yksi osa. Emme ole missään tyhjiössä irrallaan ympäristöstämme. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Siksi en perustellustikaan, oman toipumiskokemukseni ohella, voi uskoa että pelkällä vagushermon aktivoinnilla ja itsensä rauhoittelulla, tai edes pelkällä hermostotyöllä, kukaan voi täysin toipua tai saavuttaa aitoa hyvinvointia. 


Tähän loppuun heitän muutaman kysymyksen

  • Miltä sinun elämäsi näyttäisi ja tuntuisi ilman haasteitasi?

  • Miltä tuntuisi alkaa elää elämää, pelkän jatkuvan rauhoittelun, sinnittelyn ja selviytymisen sijaan?

  • Mikä sinua oikeasti pidättelee ratkomasta tätä haastetta?


Olet lämpimästi tervetullut mukaan Muotoile hermostosi uudelleen-valmennukseeni, jossa tarjoan sekä konkreettiset ja käytännölliset keinot, sekä tukeani yksilövalmennuksen muodossa.


Lue valmennuksesta lisää täältä


Herättikö tämä teksti ajatuksia tai kysymyksiä. Lähetä minulle viesti alla olevalla lomakkeella ja vastaan sinulle pian :)